Снимка: БГНЕС

Проучване, базирано на предварителни данни и публикувано в "Лансет", показва, че комбинирането на две различни COVID ваксини по-често води до странични ефекти, съобщава Би Би Си.
 
Данните са част от по-мащабното проучване "Ком-Ков" за комбиниране на различни препарати. То е стартирано през февруари във Великобритания. 830 доброволци на възраст над 50 години са се включили до момента в експеримента на Оксфордския университет. Пълните резултати се очаква да изрязат през юни.

Още по темата
Един на всеки 10 доброволци, получили две дози от препарата на "АстраЗенека" сигнализира за втрисане, но при комбинация от препаратите на "АстраЗенека" и "Пфайзер" този процент скача до 34.Същите данни са получени и за симптоми като втрисане, умора, главоболие, гадене и болки в мускулите.
 
"Едно от нещата, които ни казват тези данни е, че не е добре да се ваксинира цяло отделение медицински сестри в един ден, например", коментира проф. Матю Снейп, който ръководи проучавеното.
 
През април други 1050 доброволци се включиха в проучването. Те ще тестват комбинации от "Модерна" и "Новавакс", както и други вариации при "АстраЗенека" и "Пфайзер".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase