Снимка: архив, БГНЕС

Световната здравна организация е закъсняла много, преди да вдигне тревога за появата на коронавируса. Това е заключила независима комисия от експерти и служители, упълномощени от СЗО.

Според тях катастрофалната пандемия от коронавирус, наречена "Чернобил на 21 век" и отнела живота на най-малко 3,3 милиона души, е можело да бъде избегната, а с нея и предизвиканата световна икономическа криза, предаде Франс прес.

Още по темата

Пандемията е била "предотвратимо бедствие", но повечето държави са реагирали твърде бавно, за да ограничат разпространението на вируса. Експертите са открили слаби места в почти всяка точка по веригата на готовност и действия и смятат, че Китай е изгубил ценно време.

Експертите критикуват също повечето държави, че са предприели подхода - да изчакаме и да видим, през февруари 2020 година, след като СЗО обявява коронавируса за заплаха за общественото здраве.

Ясно е, че съчетанието от лош стратегически избор, липсата на воля за справяне с неравенствата и наличието на система без координация създадоха токсичен коктейл, който позволи пандемията да се превърне в катастрофална хуманитарна криза, пише в доклада на комисията.

Прекалено голям е бил периодът между съобщението за огнище на епидемия в Китай през втората половина на декември 2019 г. и обявяването от СЗО от 30 януари 2020 г. на международна извънредна ситуация в общественото здравеопазване, смятат експертите. Китай от своя страна беше обвинен, че е прикрил епидемията.

Експертите настояват за спешно осъществяване на широки реформи в системата за предупреждение и превенция, за да не се стига до нови пандемии.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase