Снимка: БГНЕС

В технологията за безжична връзка Wi-Fi са открити серия недостатъци, които я правят уязвима за хакерски атаки, заяви белгийският експерт в областта на цифровата безопасност Мати Ванхоф.

Уязвимостта, наречена Frag Attacks, позволява в радиуса на действие на безжичната мрежа да се събират данни за собствениците на устройствата и да се пуска в устройствата злонамерен код.

В рамките на експериментите Ванхоф открил, че два от четирите проверени рутера са били с този проблем. Проблемът е открит при множество IoT устройства и при някои смартфони.

Голяма част от проблемите на Wi-Fi не са били решавани след 1997 г., когато е представен стандартът. Те са възникнали като резултат на грешка на програмистите и разработчиците на хардуера. За нападателя ще бъде доста трудно да използва Frag Attacks, но хакер с големи ресурси ще може да осъществи успешна атака на конкретно устройство.

От WiFi Alliance, който контролира стандарта, заявиха, че работят върху разрешаването на проблема, подчертавайки, че няма доказателства, че уязвимостите се използват злонамерено срещу потребителите на безжична мрежа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase