Снимка: БГНЕС

Най-богатият човек в света не би искал да напусне позицията си на шеф, без да предложи някакъв съвет. В последното си писмо до акционерите на Amazon като главен изпълнителен директор Джеф Безос написа с малко над 4000 думи размисъл, обхващащ 24 години, времето, откакто компанията става публична през 1997 г., съобщава BBC.

Безос обяви миналия февруари, че се оттегля от поста главен изпълнителен директор на компанията, която основава. Джеф Безос обявява, че ще напусне поста главен изпълнителен директор на Amazon, припомня БГНЕС.

В писмото, публикувано този четвъртък, той прави преглед на успехите, неуспехите, притесненията и дори прави анализ на неотдавнашния провал при сформирането на синдикат на работниците в клон на компанията в Алабама, САЩ.

Още по темата

Това са някои от размишленията на Безос за Amazon, бизнеса и живота.

1. Успех

Първият съвет на Безос е за това, което той смята за успех.

"Ако искате да постигнете успех в бизнеса , трябва да създадете повече от това, което консумирате", казва бизнесменът в писмото.

"Вашата цел трябва да бъде да създадете стойност за всеки, с когото общувате", добавя той.

"Всеки бизнес, който не създава стойност за онези, които засяга, дори ако изглежда успешен на повърхността, няма да продължи в този свят", анализира Безос, преди да изброи всички успехи и ценности, които Amazon дава на своите акционери, работници и потребители.

2. Бъдете различни

Подобно на учител, оставящ писмо с инструкции за своите ученици, Безос казва: "Имам едно изключително важно нещо, което се чувствам принуден да предам, надявам се всички от Amazon, да го приемат сериозно.

Милиардерът уверява, че ключът към оцеляването е да бъдем различни, дори ако всички очакват друго.

"Всички знаем, че отличителността и оригиналността е ценна. Всички сме научени:"Бъди себе си", описва той.

"Това, което наистина ви моля, е да бъдете реалисти за това колко енергия е необходима, за да поддържате този отличителен характер. Светът иска да бъдете типични и го прави по хиляди начини. Не позволявайте това да се случи", съветва Безос. И пояснява: "Струва си да бъдеш себе си", но не очаквайте това да е лесно или безплатно. Ще трябва непрекъснато да влагате енергия в това.

3. Дискомфорт

Безос също говори в писмото си за безопасността на служителите си. Въпреки че не разкрива всички физически наранявания, претърпени от работещите в Amazon до момента, се казва, че при почти половината от служителите, които са имали физически проблеми, те са свързани с мускулите и скелета.

"Приблизително 40% от трудовите наранявания в Amazon са свързани с мускулно-скелетни нарушения (MSD), като навяхвания или разтежения, които могат да бъдат причинени от повтарящи се движения", уточнява той.

Той описва, че тези наранявания са настъпили през първите шест месеца на работа в компанията.

Ето защо той каза, че компанията разработва "нови автоматизирани работни графици, които използват сложни алгоритми за ротация на служителите между работни места, които използват различни мускулни и сухожилни групи". Приблизително 40% от трудовите злополуки в Amazon са свързани с мускулно-скелетни нарушения.

Безос отразява, макар и от трето лице, скорошната победа на Amazon за осуетяване на създаването на профсъюз в Бесемер, Алабама.

"Удобен ли е вашият президент с резултатите от неотдавнашното гласуване на профсъюзите в Бесемер? Не, не е така", написа той. "Мисля, че трябва да свършим по-добра работа за нашите служители", добави той.

В писмото Безос заявява, че се гордее с работната среда в Amazon, в която работят 1,3 милиона души в световен мащаб и са наели 500 000 души само през 2020 година.

Поражението на работници от Amazon, които се опитваха да създадат първия синдикат в компанията

Той обясни, че компанията е поела напред в подобряването на заплатите, след като е установила минимална заплата от 15 щатски долара на час.

Той също така отстоява целите на производителността на компанията за работниците.

В изявление Стюарт Апелбаум, президент на Съюза на търговците на дребно, търговците на едро и големите магазини, който ръководи движението на обединението в Бесемер, казва, че коментарите на Безос показват, че кампанията е оказала "опустошително" влияние върху репутацията на компанията, "независимо от резултата от гласуването".

"Започнахме глобален дебат за това как Amazon се отнася към своите служители", каза той. "Приемът на Безос днес показва, че казаното от нас за условията на работното място е правилно. Но като признаем, че това няма да промени нищо, работниците се нуждаят от синдикат, а не от друга декларация на Amazon за контрол на щетите", казва той.

Коментари Напиши коментар

36

Iliad

преди 5 месеца

До А сега сериозноВиждам, че и ти познаваш философията на Ницше, точно това имах предвид. Нямаш нужда от допълнителни пояснения и това е чудесно. Лека и безаварийна.

35

А сега сериозно

преди 5 месеца

До ЧовекНе само не му завиждам, но и се радвам че не съм като него.И пари съм имал достатъчно и жени по хубави от неговите които са били с мен заради самия мен. И семейство по-щастливо от неговото. Пък и изглеждан много по-добре от него. Колкото и нескромно да звучи, това при случая с него е извинено. И за разлика от него и теб и подназващите журналисти, аз се старая да съм Човек.

34

Анонимен

преди 5 месеца

До ЧовекАхааа, а защо спря Парлър? Щото всичко му е наред ли?