Снимка: БФВТ

България завърши на първо място в крайното класиране по нации при мъжете на завършилото в неделя европейско първенство по вдигане на тежести в Москва. Това сочат публикуваните документи от организаторите и европейската щанги-централа.

В общото класиране при мъжете и жените по всички медали в първенството (включително и в двете движения), страната ни бе изпреварена само от Украйна, но повечето медали за украинците донесоха жените на тази страна.

С 685 т. сме далеч напред на върха пред Армения, която завършва с 620 т., трети са представителите на Грузия с 612 т. В десетката следват щангистите на колоси в щангите, сред които Русия, Беларус, Турция, Испания, Полша, Украйна и Чехия. Подобен успех в класирането по нации България не е записвала от десетилетия. Още по-добра новина е, че почти всички наши щангисти са на възраст между 16 и 23 години и им предстоят още много години в спорта.

Още по темата
"Радва ме, че отново сме на върха при мъжете в европейските щанги. Това е доказателство, че сме на прав път и е огромен стимул за състезателите. Жените ни също записаха голям успех. Повечето от нашите състезатели са в младежка, дори юношеска възрасти, което е добро обещание за бъдещето на българските щанги. Искам специално да благодаря на треньорите по центровете, за отличната работа, която са свършили и като подбор, и като изграждане на тези таланти в ранна възраст", заяви старши треньорът на националните щангисти Иван Иванов.

Олимпийският шампион от Барселона 92 уточни, че след игрите в Токио вероятно ще се оттегли от поста.

"Това пътят и се надявам държавата да отделя повече средства за наставниците и центровете по места, за клубовете, където се коват тези успехи и бъдещите шампиони. Сега няма време за почивка, още от днес започваме със заявките за младежкото световно, което предстои след месец в Ташкент и което също е олимпийска квалификация. Ще се борим за квотите до край и след това насочваме погледи към олимпиадата в Токио. Надявам се всички да са здрави и да можем да покажем максимума си точно по време на най-важното състезание", каза старши треньорът на националните щангисти.

Българите се завърнаха от европейското в Москва общо с три златни, три сребърни и един бронзов медала в двубоите, а само при мъжете имаме злато на Ангел Русев и Стилян Гроздев, сребро на Карлос Насар и Христо Христов и бронз на Валентин Генчев. В общото подреждане по всички отличия в движенията България завърши с 8 златни, 8 сребърни и 3 бронзови медала, веднага след Украйна.

На косъм от почетната стълбичка в двубоя останаха Божидар Андреев, Юндер Бейтула, Дейвид Фишеров и Васил Маринов.  

Това е най-доброто класиране на страната ни на европейски първенства от 17 година насам. За последно повече от двама шампиони имахме през 2004 г. в Киев.

С отличното представяне в руската столица България почти сигурно си осигури максимума от две квоти при мъжете за олимпиадата в Токио това лято. След младежкото световно през май в Ташкент ще бъдат оповестени окончателните участници, които се определят според ранглистите.

С шансове от нашите за олимпиадата в Токио Божидар Андреев, Стилян Гроздев и Христо Христов, които единствени са в Топ 10 и имат участия на големи първенства и турнири в задължителните три периода през последните години.

Виза за Токио получават първите 8 в ранглистите, плюс най-добрите от континенталните шампионати, съобразени с максималните квоти на всяка една държава.

Коментари Напиши коментар

11

BGN

преди 2 години

Ей и тука намериха начин да възхваляват Герба...., Вие виждали ли сте, в кви зали тренират, ааа???Ами мн мн приличат на държавните болници.

10

Словянин

преди 2 години

Първи "откриха модерния допинг" САЩ в Мексико 68. Боб Бимън скочи 8,90, което с тоговашната ехипировка без допинг е математически невъзможно. И започна една надпревара - в лабороториите. Световната допинг асоциация в момента е под американско робство. Това е безпределно ясно.

9

Въпросче

преди 2 години

,,Гарантирано от ГЕРБ"- любимата фраза на една част българи. Що сега не се обаждат и да гарантират?