Снимка: архив, БГНЕС

150 известни кипърци от различни социални и политически среди - общественици, политици, икономисти, бизнесмени, творци, подписаха петиция в подкрепа на федералното обединение на страната.

Апелът бе адресиран до президента Никос Анастасиадис в навечерието на ключовата петстранна неформална среща по Кипърския въпрос под егидата на ООН, която ще се проведе на 27-29 април в Женева, предаде БНР.

Кипър е разделен на две части, след като Турция нахлу и окупира северната една трета от острова през 1974 г. в отговор на вдъхновен от Гърция преврат.

Сред подписалите петицията са носителят на Нобелова награда за икономика проф. Христофорос Писаридис, бившият президент Георгиос Василиу, бившият кипърски еврокомисар Андрула Василиу, министри от различни правителства, експерти с международна известност.

Те подкрепят федерално обединение на Кипър като единствен път за развитието му.

Според тях без решение на Кипърския въпрос има реална опасност страната да бъде разделена за постоянно, окупираната северна част да бъде трансформирана в турски протекторат, а свободните зони да имат сухопътна граница с Турция с голям риск в бъдеще целият Кипър да попадне в нейните ръце.

Също така без решение на кипърския проблем има видима опасност Република Кипър да не може да използва природните богатства в своята изключителна икономическа зона, се казва в документа.

Подписалите петицията призовават президента Никос Анастасиадис да предотврати тази катастрофа за страната, като направи необходимото за постигането на споразумение за превръщането на Кипър в двуобщностна двузонална федерация с политическо равенство и ефективно участие в управлението на двете общности, както предвиждат резолюциите на ООН.

Проучване на общественото мнение, проведено от Кипърския университет, показва, че 80% от анкетираните подкрепят обединението на страната.

След 3 седмици в Женева ще се проведе неформална петстранна среща, свикана от ООН, с участието на лидерите на кипърските гърци и на кипърските турци, и представители на трите страни-гаранти Гърция, Турция и Великобритания.

Целта е да се види дали има обща основа за възобновяване на преговорите по Кипърския въпрос, които бяха прекратени през юли 2017 г.

Петицията е отворена за подпис от всички граждани на Кипър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase