Снимка: PPF/Twitter

Милиардерът Петр Келнер загина при катастрофа с хеликоптер в Аляска през уикенда.

Той беше сред петима души, загинали при катастрофа на хеликоптер на около 80 километра от Анкоридж в Аляска в събота вечерта, съобщи финансовата му група PPF в понеделник. Съобщава се, че пътували с хеликоптер за да отидат на ски, когато се е случила трагедията.

Келнер отдавна беше известен като най-богатия гражданин на Чехия. Той обаче избягваше светлината на прожекторите и в продължение на няколко години обществеността го видя само на шепа снимки, уточнява Радио Прага.

Личното му богатство се оценява на 17,5 милиарда щатски долара, докато PPF притежава активи в размер на 44 милиарда евро в средата на миналата година, съобщиха медии.

Пътят на Келнер към огромно богатство започва през 90-те години, когато той и партньори основават PPF като инвестиционна фирма, когато посткомунистическата Чехословакия разпродава много предишни държавни компании.

Още по темата
Тогава PPF купи контролен пакет от най-голямата застрахователна компания в страната, Česká pojišťovna.

По-късно PPF се разширява в областите на финансите, телекомуникации и други направления, оперирайки фирми в Европа, Азия, САЩ и другаде.

Освен това групата на Келнер е мажоритарен собственик на Home Credit, фирма за потребителски заеми, която развива сериозна дейност в Китай и други държави от Югоизточна Азия. Той също така притежава телекомуникационни фирми в Централна и Източна Европа, сред които O2 в родната му Чехия.

Миналата година PPF финализира поглъщането на централноевропейските медийни предприятия, група телевизионни станции в региона, която включва чешката телевизия TV Nova.

Чешкият премиер Андрей Бабиш определи смъртта на Келнер като невероятна трагедия и изрази искрени съболезнования на семейството му.

Говорителят на президента Милош Земан заяви, че държавният глава изключително уважава скритите успехи в бизнеса и безкрайно съжалява за трагичната му смърт.

Говорител на PPF апелира за уважение към неприкосновеността на личния живот на семейство Keлнер и заяви, че погребението ще бъде в тесен семеен кръг./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase