Снимка: БГНЕС

Съсиреците след ваксинация с препарата на "АстраЗенека" са в следствие на силен имунен отговор. Това заяви норвежкият професор Пол Андре Холм в интервю за "Верденс Ганг".

Дни наред той и екипът му в болницата "Риксхоспиталитет" изследват състоянието на приетите с тромбоза трима медици на възраст под 50 години след поставяне на оскфордската ваксина.

Експертите са работили върху хипотеза, че медикаментът е предизвикал неочаквана имунна реакция при болните здравни работници. И вярват, че именно тази теория са успели да потвърдят.

"В сътрудничество със секцията за усъвършенствана тромбоцитна имунология към UNN сега открихме специфични антитела срещу тромбоцитите, които показват клинична картина, вече позната в медицината. Тя се свързва с определени медикаменти", обясни проф. Холм и добави: "не виждам друга причина да се образуват тези антитела освен ваксината".

До момента около 120 000 норвежци са били ваксинирани с "АстраЗенека", затова и сигналите за сериозни нежелани реакции сред общия брой ваксинирани са малко.

Въпреки това Норвегия временно постави на пауза ваксинацията заради хоспирализираните с тежки тромбози трима здравни работници, единият от които почина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase