Снимка: БГНЕС
Коронавирусът погуби последния мъж от изчезващо племе в Бразилия, съобщава испанският национален ежедневник El Pais.
 
Старейшината Арука миналата седмица почина в болница в разположения в горния басейн на река Амазонка град Порто Вельо. Той остави след себе си три дъщери, които сега са единствените оцелели от племето "Джума", което до преди три века е наброявало хиляди.
 
Арука, за който се предполага, че е на възраст между 86 и 90 години, е починал от усложнения, причинени от инфекция с COVID-19. Смъртта му, точно както и 1150-те други смъртни случая от COVID-19, регистрирани през този ден в Бразилия, е трагедия за близките му роднини. Арука беше и последният мъж от племето "Джума", жив спомен за мъдростта на предците и оцелял при опит да унищожат вида му. 
 
Като млад той и шестима други представители на "Джума" са оцелели при клане, което е било организирано от търговци, заинтересовани от каучука и кестените по земите на племето. Тогава около 60 души от коренното население са били убити.
 
Това беше последният опит за масово унищожение, претърпян от племето, описано от хроникьорите като свирепо и канибалско. Случаят на Арука илюстрира как пандемията от коронавирус е повлияла на коренното население, което живее в селата на Бразилия, предава "Фокус".
 
Арука оставя три дъщери, които сега са единствените от племето, които пазят традициите на джума за занаятите и начините на ловуване.
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase