България е част от трасето, но не е крайна дестинация за огромната пратка хероин, която беше заловена на пристанище Варна. Какво се крие зад провалената сделка за милиони?

България е предпочитана дестинация за наркотрафикантите. В рамките само на две седмици в страната ни са заловени две големи пратки с наркотици. Според разследващия журналист Йово Николов рекордното количество хероин, открито в контейнери на пристанище Варна снощи, е с огромна стойност, а трафикантите най-вероятно са допуснали грешка.

Още по темата
"В този случай говорим за 40 милиона и то по цени, които са на съдебната власт в България, иначе тази стойност се удвоява и някъде дори се утроява, ако този наркотик е на пазара за употреба", коментира той. Според него трафикантите са пропуснали редица неща и са предизвикали вниманието на митничарите.

"Много е възможно това да е станало чисто случайно, но в повечето случаи подобни пратки се залавят след информация, наблюдение и съдействие на чуждите служби", посочи Николов пред телевизия Bulgaria ON AIR.

А България отдавна е част от пътя на наркотиците, твърди Николов. Коронакризата принуждава трафикантите да променят начина на транспорт, но не и маршрута, по който се движат пратките.

Неслучайна е и дестинацията, от която тръгва пратката, заловена във Варна – пристанище в Иран. Според Йово Николов ислямската република е сред основните производители на наркотици в Азия.

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase