Снимка: Pixabay
Заведенията да са затворени и празненства на обществени места да няма, но консумацията на алкохолни напитки по време на пандемията се е увеличила, показват данните на Global Drug Survey, цитирани от "Дойче Веле". За проучването през май и юни са анкетирани 58 811 души от 11 страни, сред които Германия, Франция, Нидерландия и Великобритания. 43% от тях казват, че пият алкохол по-често, а 36 на сто - че пият в по-големи количества.
 
Информацията съответства и на последните наблюдения на психотерапевти и психиатри в Германия. Те отчитат ръст в консумацията на алкохол, цигари и наркотици. Това от своя страна води до увеличаване на психическите проблеми. Шестима от десет терапевти казват, че техните пациенти все по-често имат проблеми с алкохола. 
 
Отчита се ръст и в употребата на наркотици. Една трета от експертите отчитат повишена употреба на канабиноиди, кокаин и халюциногени. Най-засегнати са тези пациенти, които и преди кризата са имали психични проблеми или проблеми с алкохола.
 
Когато чашата се превръща в бутилка
 
Проучването на повдига въпроса за изпиването на чаша бира или вино вечер, а за проблемът, когато чашата бързо и редовно се превръща в цяла бутилка.
 
По вриме на пандемията, която изглежда безкрайна, мнозина са притеснени за здравето си, за приятелите и роднините, за препитанието, а когато притесненията или скуката нараснат, все повече хора посягат към бутилката. Дори и през деня. Поради изолацията и работата вкъщи на мнозина им липсва социален контрол - през уеб камерата миризмата на алкохол не се усеща.
 
В Global Drug Survey анкетираните посочват като най-чести причини за увеличеното пиене, че "имат повече време за това" (42%) или просто "от скука" (41%). Някои пък посягат към алкохола, за да тушират страховете и притесненията, предизвикани от коронавируса.
 
Обичайните средства за справяне със стреса като излизане или спортуване, сега често се заместват от алкохола. Спиртните напитки ще спрат за известно време тревогите, но в дългосрочен план рискът от алкохолна зависимост се увеличава, предупреждават психолозите, информира "Дойче Веле".
 
Всяка чаша състарява
 
Засегнати са не само хората с дългогодишни проблеми със зависимостите - притесненията, самотата, скуката и промяната в ежедневието могат да създадат проблеми и на тези, които до момента не са залитали. А когато пиенето стане ежедневие, връщането назад е трудно.
 
СЗО докладва, че алкохолът причинява смъртта на три милиона души по света всяка година, около един милион от които в Европа. Затова Германският федерален център за здравна просвета препоръчва да останете трезви поне два дни в седмицата - защото дори една или две чаши вино могат да причинят трайни щети.
 
Изследвайки мозъците на над 17 000 починали възрастни хора, невролозите от университета в Южна Калифорния установяват, че консумацията на алкохол ускорява свързаните с възрастта увреждания и нарушава паметта и интелигентността. Изчисления им показват, че всяка чаша алкохол състарява човешкия мозък средно с една седмица.
 
Сърцето също не остава незасегнато от интензивната консумация на спиртни напитки, тъй като алкохолът нарушава електрическите сигнали, които регулират сърдечния ритъм. Изследователи от Южна Корея са доказали, че трайната консумация може да превърне проблема в хроничен.
 
Но има и добри новини: чрез значителното намаляване на консумацията на алкохол, рисковете за здравето могат да бъдат ограничени за относително кратко време. Черният дроб например се възстановява сравнително бързо, при условие, че вече не е непоправимо повреден.

Коментари Напиши коментар

31

Азът

преди 2 месеца

Някои пият от мъка,други от радост,трети от рано сутрин...аз пия от малък!:)

30

Дядо Йоцо

преди 2 месеца

Пиели от скука!

Някои пиете от скука, други пием от сутринта!

:)

29

НАПРОТИВ!

преди 2 месеца

Алкохолът е чудесно средство за вътрешно дезинфекция. Купил съм си ром и си попийвам по една глътка 3-4 пъти на ден срещу вируса. Иначе, на тези които им е скучно трябва да се преборят с мързела си, има толкова много интересна информация в интернет или пък книги за четене през зимата.