Учени във Великобритания смятат, че въпросът дали новият щам на Covid-19 е по-смъртоносен от оригиналния вариант остава открит, тъй като все още няма твърди доказателства за това.

Още по темата
За последното денонощие обаче отново бе отчетен висок брой смъртни случаи.

Мнозина бяха разтревожени снощи, когато премиерът Борис Джонсън заяви, че има "известни доказателства" за това, че новият английски щам е по-смъртоносен.

Днес обаче много учени се опитаха да разсеят мрачните настроения с аргумента, че проучването по въпроса е направено на базата на сравнително малък брой случаи и е твърде рано да се правят глобални заключения.

Един от съветниците на премиера дори изрази учудване, че Борис Джонсън е избързал да информира обществеността. Друг учен пък защити премиера за това, че има прозрачност в работата на правителството.

Данните за смъртните случаи обаче продължават да са тревожни. За последното денонощие са отчетени 1 348 жертви.

Макар и да има известен спад спрямо предишните дни процентът на смъртност продължава да е достатъчно висок и при това положение до дни общият брой на жертвите от началото на пандемията ще надхвърли 100 000.

Две са положителните новини. Първата, че броят на заразените продължава да намалява – 33 552 за последното денонощие. И втората, че близо 5,9 милиона британци вече са получили първа доза ваксина.

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 1 месец

Аз си харесвам стария щам.Новия не го искам.

29

Дедо

преди 1 месец

Знаете ли защо бил по-смъртоносен:
Ако бил по-заразен, повече хора биха се заразили, толкова повече ще влезнат в болница - следователно повече ще ли да умрат
Некадърниците намриха виновния...

28

Анонимен

преди 1 месец

Новата Баба Яга не е по-интересна от старата.
Измислете нов герой или нов сюжет, че на тия даже болните хипохондрици вече не им се плашат.