Снимка: архив, БГНЕС

Общо 1071 новозаразени с коронавирус са регистрирани в Хърватия през последното денонощие, починали са 53 души. Сред тях е и възрастна жена, която е била ваксинирана срещу COVID-19. Хоспитализираните пациенти наброяват 2390, а 200 пациенти са на апаратно дишане, сочат още оповестените данни.

Хърватският здравен министър Вили Берош каза на пресконференция, че починалата жена е 82-годишна обитателка на дом за възрастни хора в Чаковец, в северната част на Хърватия, която е получила ваксината.

Тя е била ваксинирана на 27 декември, а е починала на следващия ден.

Още по темата
По думите на министъра след ваксинирането жената е била наблюдавана и е била в добро състояние. Към 17 часа в деня след ваксинирането състоянието на жената се влошило, повикана била бърза помощ, но жената починала в дома, заяви Берош и добави, че причината за смъртта е сърдечна недостатъчност.

Жената е дала негативен тест за коронавирус.

Тя е имала  астма и трудности при преглъщането, поради което е имала сонда, имала е и ангина пекторис, психически проблеми, била е лежащо болна и не е можела сама да ходи, стана ясно от думите на министъра.

Комисията на здравното министерство е установило, че причината за смъртта на 82-годишната жена не е свързана с ваксинирането. „Ако се ваксинират най-застрашените у нас, винаги съществува възможност някой да почине, без това да е свързано с ваксинирането. Промените, открити при аутопсията, са дългогодишни“, обясни Берош, цитиран от "Ютарни лист".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase