Снимка: БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп удължи забраната за издаване на зелени карти и работни визи до 31 март. Мярката беше наложена като част от борбата с пандемията.

Първоначално замразяването на различни категории работни визи беше наложено през април и юни миналата година. Мярката трябваше да изтече на 31 декември - минути преди крайния срок в четвъртък Доналд Тръмп е издал нова заповед с трайност до края на март и така легалната имиграция към САЩ ще остане ограничена дори и след като Джо Байдън встъпи в длъжност като президент на 20 януари.

Забраната важи за работни визи от типа Н1-В, които позволяват на американски компании да наемат чужденци- специалисти в различни сфери. Технологичните гиганти в САЩ всяка година наемат десетки хиляди специалисти от държави като Индия и Китай.

Забраната важи и за издаване на J виза, която е по програма за обмен и е предназначена за насърчаване на обмена на хора, знания и умения в областта на образованието, изкуствата. Причините за удължаването на забраната за зелени карти и различни работни визи са същите, както и през миналата година, обявиха от Белия дом.

Ограничаването на имиграцията е във фокуса на Доналд Тръмп още преди коронавируса да покоси САЩ. В първите дни на мандата си той наложи забрана за влизане на граждани от седем мюсюлмански държави. А Джо Байдън обеща да отмени забраната за издаване на зелени карти и работни визи.

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 2 години

И ти по какво разбра, че живея в панелка? Да не си шаман от някой резерват?

19

американец до 17

преди 2 години

да така е, всеки не е за Америка. Стой си в панелката .

18

Киро Х

преди 2 години

До от менЕмигранти, но от европейската раса, дошли с умения и труд да се развиват. Когато ги замениш с оpки от 3-я свят, дошли да събират социал и да цоцкат от труда на обикновения американец (нещо като лекарите - неврохирурзи и инженерите на Меркелица) става страшно. Да слагаш под общ знаменател "емигранти" населението на САЩ е меко казано наивно и безотговорно, да не кажем смешно.