Снимка: БГНЕС

Китай планува почти двойно да увеличи безжичния капацитет от пето поколение през следващата година, предава Bloomberg.

Интернет доставчиците като China Mobile Ltd. и China Telecom Corp. ще изградят над 600 000 базови станции, за да ускорят покритието на 5G в големите градове, заяви министърът на индустрията и информационните технологии Сяо Яцин на индустриално събитие, информира агенция Синхуа.

Предвиденото пускане на 5G на пазара ще бъде при най-малко 718 000 станции в цялата страна, които предават и усилват мобилни сигнали.

През тази година Китай започна да изгражда най-голямата и най-усъвършенстваната 5G мрежа в света при внедряване на технологична инфраструктура на стойност 1,4 трилиона долара, която да даде допълнителен тласък на втората по големина икономиката в света и да подкрепи всичко - от автономни превозни средства до AI. Очаква се изграждането на мрежа да подпомогне и други сектори като този на полупроводниците, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Пекин ускорява усилията си за глобално лидерство в ключовите технологии. В генерален план, подкрепен от самия президент Си Дзинпин, Китай призовава местните власти и частните технологични гиганти като Huawei да положат 5G мрежи, да инсталират камери и сензори и да разработят софтуер за изкуствен интелект до 2025 г., който ще бъде в основата на автоматизираните заводи и системи за масовото наблюдение.

Подобни инициативи вече предизвикаха ожесточена критика от страна на администрацията на Тръмп, което доведе до действия за блокиране на възхода на китайски технологични компании като Huawei.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase