Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

С всичките си големи бизнес сделки и благотворителна дейност бихте си помислили, че милиардерът, който е изпълнителен директор на Berkshire Hathaway няма да има време да обучи следващото поколение инвеститори. Но това не е така. През 2011 г. „Оракулът от Омаха“ помогна за създаването на детски анимационен сериал, наречен Secret Millionaires Club, в който Уорън Бъфет е наставник на група предприемчиви деца, пише Finance Yahoo.

Може да не разполагате с легендарния му финансов нюх, но през годините Бъфет предлага няколко съвета към родителите, за това как да научат собствените си деца да познават и управляват парите по-добре. Ето кои са неговите шест съвета:

1. Никога не е твърде рано да започне финансовото обучение

Когато Бъфет казва да започне преподаването на финансови умения на децата рано, той има предвид наистина рано. „Понякога родителите чакат, докато децата им навършат тийнейджърска възраст, за да започнат да говорят за управление на парите. Всъщност те биха могли да започнат това много по-рано, когато децата им са в предучилищна възраст“, каза той пред CNBC.

И така, как преподавате финансова грамотност на тригодишно дете? Забравете за фондовия пазар и започнете с класиката: "Парите не растат по дърветата“.

Можете да обясните на малките деца, че e нужна упорита работа, за да се печелят пари, така че не бива след това с лека ръка да се харчат.

2. Спестяването е много важно

Веднага щом навлязат във възраст, за да ви разберат, започнете да учите децата си колко е важно да се спестява.

„Спестяването дори на малко пари редовно се отплаща“, казва Бъфет. „Вместо да харчите пари например за сода, която всъщност не ви е необходима, вложете ги в спестявания и това ще ви донесе още повече пари, като спечелите и лихва.“

По думите му децата биха могли да използват дори практически опит, за да бъдат по-добри в управлението на спестяванията си, като за целта родителите могат да им осигурят собствена спестовна сметка или дебитна карта. Така те ще могат да видят колко пари печелят и спестяват, като родителите не бива да се притесняват, защото имат пълен контрол над това колко и къде могат да похарчат децата им с картата.

3. Родителите трябва да бъдат модел за подражание

Децата възприемат голяма част от навиците на родителите – както добрите, така и лошите.

„Баща ми беше най-голямото ми вдъхновение“, каза Бъфет в интервю през 2013 г. „Той беше моят герой, когато бях на шест. Той е вдъхновение за мен във всяко отношение. Това, което научих в ранна възраст от него, беше да имам изградени от рано правилни навици.“

Искате ли да бъдете родител-герой? Вдъхновете децата си, като взимате интелигентни финансови решения. Това не означава, че трябва да сте експертен инвеститор, но поне покажете на децата си, че знаете как да поддържате "къщата си в ред".

Това означава на първо място, елиминиране на проблемния дълг, който сте натрупали. Ако се борите с високи лихвени проценти - например по кредитни карти - помислете за заем за консолидация на дълга, за да превърнете всички тези дългове в един заем с много по-нисък лихвен процент. Можете да намерите безплатни услуги онлайн, които ще ви помогнат бързо да сравните офертите на различни заемодатели, което улеснява намирането на най-добрите лихви.

Цялата статия четете на Bloomberg TV Bulgaria

Коментари Напиши коментар

12

Наско

преди 4 месеца

Към днес.бг - тази статия не е подходяща за аудиторията ви, тук хората са на много по-високо ниво.

11

Анонимен

преди 4 месеца

Банда *** дава акъл във форума на Бъфер :))

10

Анонимен

преди 4 месеца

Точно такива дърти и алчни типове съсипаха света!
Не се наядоха на пари лакомниците!