Снимка: БГНЕС

Тежкото протичане на инфекцията от новия коронавирус, особено при възрастните хора, предизвиква необратими поражения върху тъканта на белите дробове, предаде ТАСС.

"За жалост настъпват необратими изменения. Тежките форми на COVID-19, особено при хора на възраст над 60 години, водят до необратими поражения върху белите дробове, върху белодробната тъкан. При възрастните хора има слабо развита регенерация на белодробната тъкан и трябва да признаем, че при тях фиброзата на белодробната тъкан след COVID-19 е необратима", каза Федор Лисицин, водещ специалист в руския Национален изследователски център по епидемиология и микробиология "Гамалея".

Той отбеляза, че подобна фиброза при възрастните хора може да се наблюдава след тежко прекарана пневмония или други белодробни заболявания, предава БТА.

Специалистът коментира и разпространяващата се в различни източници информация, че коронавирусът не напуска напълно човешкия организъм. "Все още не съществуват доказани изследвания за окопаване на вируса в организма. Това е наблюдение,което се нуждае от доказателства, проверки в клиничната практика и така нататък. Възможно е да е така, възможно е и да не е. За Ковид-19 вече цяла година има безброй публикации, които след това не бяха потвърдени", каза той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase