Снимка: БГНЕС

Невролози съобщават за увеличаване на броя на пациентите с оплаквания от увреждане на паметта и способността за концентрация след прекарано заболяване, свързано с коронавируса, предава БГНЕС.

Хирургът и рехабилитатор Константин Лядов подчерта, че броят на подобни оплаквания се е увеличил през есента.

"По отношение на проблемите с ориентацията във времето и пространството, както и нарушените когнитивни функции като цяло, това е често срещано явление, за съжаление", каза Евгений Средкин, ръководител на неврологично отделение. Невролозите посочват стреса и страха сред възможните причини за подобни последици.

Още по темата

"Вторият момент е самият невротоксичен (нарушение на двигателните, сензорни функции, емоционален статус, интегративни функции на мозъка. – бел. ред.) ефект от коронавирусна инфекция", каза Александър Комаров, лекар в рехабилитационния център "Доверие".

Подчертава се, че нарушената белодробна функция, която се появява при заразяване с COVID-19, също може да доведе до патологии на нервната система. Отслабените бели дробове на пациента не са в състояние да функционират пълноценно и да снабдяват мозъчната кора с достатъчно кислород.
 

Коментари Напиши коментар

24

оя т

преди 1 година

пропагадната работи яко,да се опълчим

23

Мутко

преди 1 година

Значи, това Ковидо е универсален вирус, бе! Само дето огнестрелни рани не оставя, поне не са писали още родните корифеи

22

Анонимен

преди 1 година

Значи Ковид19 го има в България от 9ти Септември 1944!