Снимка: БГНЕС

Възрастните и децата трябва да са по-активни физически, за да укрепнат благосъстоянието и прихическото си здраве по време на пандемията от коронавирус, съобщават от СЗО.

Всеки четвърти възрастен и всеки пети юноша не извършват достатъчно физическа активност, сочат данните на организацията. Всички възрастни трябва да извършват поне 150 минути усилена физическа активност на седмица, заяви Световната здравна организация.

Препоръчително е децата и юношите да имат средно по един час физическа активност всеки ден и да ограничават времето си пред електронните екрани.

"Хората от всички възрасти трябва да компенсират нарастващото заседнало поведение с физическа активност, за да намалят риска от болести и да добавят години към живота си", казаха още от СЗО.

"Увеличаването на физическата активност не само помага за предотвратяване и контрол на сърдечните заболявания, диабет тип 2 и рак, но също така намалява симптомите на депресия и тревожност, намалява спада на когнитивните способности, включително болестта на Алцхаймер, и подобрява паметта", каза Рюдигер Креч, генерален директор на СЗО за насърчаване на здравето.

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 1 месец

В пандемията децата и възрастните трябва да се движат повече, за да могат да ги заразяват повече и да облекчават пенсионната система, че и Европа е застаряваща :)))

18

Анонимен

преди 1 месец

Kak kato e zabraneno zaradi vas!? Man mu ni

17

Тея...

преди 1 месец

Сори, това все пак беше преди 2 дедмици, то не може да се пише за това веднага, понеже е мега ужасно