Снимка: архив, БГНЕС

Турски съд произнесе многократни присъди доживотен затвор за някои от близо 500-те обвиняеми в съдебен процес за опита за преврат от 2016 г., предаде Ройтерс.

Анадолската агенция и други турски медии съобщиха, че 25-има пилоти на F-16 са осъдени на доживотен затвор при строг режим, а четирима цивилни, т.нар. имами на групировката ФЕТО, обвинявана за преврата, са получили по 79 доживотни присъди затвор.

Съдебният процес, в който са обвинени 475 души, от които 365 са под арест, се отнася до събитията в нощта на пуча във военновъздушната база Акънджъ в Анкара.

Още по темата

Базата беше в центъра на опита за преврат на 15 юли 2016 г., тъй като в нея пучистите бяха установили свой команден център за координиране на атаките, включително на въздушните удари по парламента и президентския дворец. Там бяха отведени тогавашният началник на Генщаба на армията ген. Хулуси Акар и командващите силите и бяха държани за заложници, преди да бъдат освободени при операция на специалните части часове по-късно.

На четиримата "цивилни имами" и войниците бяха повдигнати обвинения в нарушаване на конституцията, опит за убийство на президента и умишлено убийство на десетки хора.

Според турските власти групировката ФЕТО на живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен стои зад опита за преврат. Над 250 души бяха убити, а около 2200 ранени при пуча.

Движението на Гюлен е признато за терористична организация в Турция, припомня БТА.

 

Коментари Напиши коментар

27

ОСМАН

преди 1 месец

ТУРЦИТЕ БЯГАЛИ КЪМ ГЕРМАНИЯ,а българите бягат в ОДРИН!ХА ХА ХАХА

26

Да допълня...

преди 1 месец

И тук трябва да стане така.

25

мохамед е педофил

преди 1 месец

Един е Свети Ердоган ефенди и аллах е негов пророк!