Снимка: БГНЕС

Германия ще въведе нови мерки срещу коронавируса, които ще са в сила до Коледа. Какви ще са те, ще стане ясно утре и зависи от всички 16 провинции в страната. А до какво доведе меката карантина там и защо ограниченията закъсняха - разказ на български лекар, който работи там.

Т.нар. "мека карантина" не е довела до бърз спад на новите случаи, смята българският лекар Стоян Монев, който работи в интензивното отделение на болница в окръг Гютерсло, в Северен Рейн-Вестфалия.

"Мерките трябваше да се въведат 2 седмици по-рано, трябваше да има тотален локдаун от медицинска гледна точка, за да може да е по-кратък и да се овладеят новозаразените случаи", сподели Стоян Монев пред Bulgaria ON AIR.

В Германия от 2 ноември са затворени заведенията, магазините за нехранителни стоки, но училищата останаха отворени. Броят на новите случаите започна да спада едва сега.

"Изчислиха, че 75% от контактите на хората могат да бъдат спрени, без училищата да се затварят. Не сме сигурни, че на практика съществува", допълни специалистът.

А самият д-р Монев, разказва, че и в Германия има разминаване между политиците и лекарите, а хората не искат да променят ежедневието си.

"Това означава, че ще има среден път между тоталния локдаун и пълен хаос. Най-големият ужас е хората да умират на болницата пред стълби", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase