Снимка: БГНЕС

Изследователи твърдят, че много ЛГБТ хора изпитват преобладаващо безпокойство и стрес. Оказва се, че те са и в по-голям риск от отключване на ранна деменция.

„Знаехме, че стресът и депресията са рискови фактори за много хронични здравословни проблеми, включително когнитивни увреждания, в по-късен живот. ЛГБТ хората са изложени на по-стресови събития и на по-висок процент на депресия в сравнение с хетеросексуалните си колеги “, казва асистентът по социология Нинг Ксие, цитиран от БГНЕС.

Това е първото по рода си проучване, използващо национална извадка за изследване на когнитивните рискове за здравето сред по-възрастните ЛГБТ хора. То измерва познанието на всеки човек в шест категории: краткосрочна памет, работна памет /концентрация/ внимание, изпълнителна функция, времева ориентация, език и визуално-пространствени умения.

Средно резултатите установяват, че ЛГБТ участниците са по-склонни да развият леко когнитивно увреждане или ранна деменция в сравнение с праволинейните участници. Интересното е, че изследователският екип изследва и редица други фактори (начин на живот, социални връзки, физически условия), които могат да повлияят на когнитивните способности сред ЛГБТ индивидите. Единственият фактор, който изглежда има значение при когнитивния спад, е депресията.

„Нашите открития показват, че депресията може да е един от важните фактори, водещи до когнитивни недостатъци за ЛГБТ хората“, обяснява Ксие. Те могат да изпитат по-високи нива на депресия, отколкото техните хетеросексуални връстници.

Коментари Напиши коментар

39

Евволюцията

преди 9 месеца

"ЛГБТ лицата са с по-голям риск от деменция"ТО природата не търпи безсмислени неща.

38

Измамата на века

преди 9 месеца

"ЛГБТ хора" ?Хората са двуполови, ЛГБТ къде ги подпъхвате?

37

Меката китка

преди 9 месеца

Напоследък содомитите имат повече права от несодомитите!