Снимка: БГНЕС

Две жени са губели живота си заради домашно насилие ежемесечно през миналата година.

Само за двата месеца на карантината осем жени са били убити в дома си, съобщи Елена Чернева-Маркова, зам.-омбудсман и бивш председател на Националното бюро за правна помощ, пред БНР.

В България няма официална статистика, а данните са от изследвания, които са правят от неправителствените организации и от медийни публикации, уточни Елена Чернева-Маркова. Тя обяви и друга плашеща тенденция - че жертви на домашно насилие стават все по-често деца.

Проект на бюрото, който се финансира по Норвежкия механизъм, е насочен към лица, живеещи под прага на бедността, специален фокус са жени, деца и ромската общност.

Проектът ще обхване територията на Стара Загора, Велико Търново и Варна, като една от предвидените дейности е свързана със създаването на мобилни екипи на адвокати и ромски медиатори за оказване на правна помощ, включително и на жертви на домашно насилие и насилие, основано на пола.

По думите ѝ проектът си поставя за цел да се създаде механизъм на сътрудничество на място между общинските власти, местните структури на МВР и на социалното министерство, между съдилищата и адвокатурата.

Елена Чернева-Маркова беше категорична, че в Закона за домашното насилие трябва да бъдат включени и дефиниции на психическо и икономическо насилие, защото иначе текстовете на Наказателния кодекс, в този смисъл, остават "едни кухи разпоредби".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase