Снимка: БГНЕС

Въпреки че сме известни с добрите си IT специалисти, България остава на последно място в Европейския съюз по използване на високи технологии, показват данните на транспортното министерство, цитирани от БНТ.

България се надява да получи 2,7 млрд. лева за изграждане на дигитална, пътна и жп свързаност по европейски инструмент. Според експерти и икономисти обаче, вече сме закъснели с проектите и те не гарантират достатъчно реформи.

Днес планът беше представен от вицепремиера Томислав Дончев и транспортния министър Росен Желязков на специална онлайн конференция.

От министерството смятат да заложат във всяка европоръчка изискването при проектиране на строителство, ремонт и реконструкция на пътища да се полагат и елементи на електронните съобщителни мрежи.

"Когато коментираме с вас след две-три години, например към 2026 г., когато ще отчитаме ефекта от изпълнението на плана, класацията и позицията на България да бъде много по-добра, което е важно. Наред с това е много по-важно да имаме висока удовлетвореност от потребителите", коментира вицепремиера Томислав Дончев.

Бизнесът напомни и за електронното правителство като част от реформата.

"Трябва да бъде довършена реформата в административното управление на България, за да не бъдат министерствата феодални владения, първични разпоредители на бюджети, които не си говорят с другите такива", допълни Петър Статев, председател на Надзорния съвет на "София Тех Парк".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase