Снимка: БГНЕС

Спрей за нос, който предпазва от заразяване с COVID-19. Това е най-новото изобретение на учени от Университета "Колумбия", съобщава Engadget.

Спреят включва комбинация от липиди и пептиди, които не позволяват на коронавируса да се свърже с клетките. Той блокира един от ключовите протеини на вируса и не му позволява да приеме подходящата форма за сливане с клетката. Действието му започва веднага след впръскване и продължава 24 часа.

Още по темата

Учените твърдят, че разработката вече е изпробвана на гризачи и е показала пълен успех без нито едно заразяване и нито едно успешно навлизане дори и на една вирусна клетка. Тя успешно е предотвратила заразяване с COVID-19 и при симулация с 3D модел на човешки бели дробове.

Спреят ще бъде евтин и няма да се налага да се съхранява постоянно охладен. Това ще го направи достъпен за голям брой хора. Учените казват, че все още има няколко довършителни работи, а след това предстоят клиничните изпитвания с хора. Едва след успешното им приключване, ще може да се премине към масово производство.

Амбицията на учените е всичко това да се случи възможно най-бързо, но тестовете ще отнемат време. Те казват, че целта на спрея не е да бъде алтернатива на ваксините, а допълнение. Той ще е подходящ и за хора, които по една или друга причина не могат да разчитат на ваксина или тя не работи за тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase