Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Анатолий Алтщайн, професор по вирусология в Института "Гамалей", сравнява коронавируса с полиомиелита и обяснява опасността от безсимптомните случаи на COVID-19 пред РИА Новости.

"Опасността е, че такива хора разпространяват инфекцията", каза специалистът в интервю. Той обясни, че асимптоматичният ход на COVID-19 не е напълно изяснен и зависи от характеристиките на организма и на самия вирус.

"Засега е ясно само едно: асимптоматичната инфекция доминира и има повече скрити случаи, отколкото явни. Това се случва и при полиомиелита", добави Алтщайн.

Посочена е и друга причина за асимптоматичния ход на COVID-19.

Той отбеляза, че толерантността може да се развие не само към коронавирус, но и към патогените, които причиняват туберкулоза и холера. В същото време той подчерта, че асимптоматичният ход на COVID-19 не може да доведе до смъртта на пациента.

"Често се случва инфекция да попадне в организма и той успешно да се бори срещу нея“, заключи Алтщайн, цитиран от "Труд".

По-рано вирусологът Андрей Васин посочи формирането на толерантност като причина за асимптоматичния ход на коронавируса. По този начин тялото минимизира последиците от инфекцията.

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 4 седмици

През април, май и юни всекидневно умираха по 260 човека, през юли, август и септември по 275 човека, а досега през октомври по 285 човека.

11

До № 7

преди 4 седмици

До Анонимен
Колега, не е важно да разбираме. Важно е канонадата и бомбардировките по темата да не спират - да ни е страх!
Да гледаме подозрително съседи, приятели, че и семейството си.
Да сме зомбирани и психирани. Да забравим всичко и да не мислим за нищо друго.
Ама икономически кризи, други заболявания, психически сривове, обстановката в която растат децата ни - това НЕ Е ВАЖНО

10

Анонимен

преди 4 седмици

Да, всички на планетата сме болни от тоя ваш ковид. Писнахте ми с тия глупости всеки ден вече 8 месеца