Снимка: Pixabay

Витамин Д може да се окаже много важен в битката с коронавируса, смятат испански лекари.

Медиците са установили, че повече от 80 на сто от пациентите, попаднали в една от болниците в град Сантандер с леки или тежки форми на Covid-19 при първия пик на пандемията, са страдали от недостиг на витамин Д, съобщава БНР, като цитира съобщение на Дружеството по ендокринология на САЩ.

Още по темата
"Трябва да проследяваме случаите на недостиг на витамин Д и да ги компенсираме, това е важно за възрастните хора и за хронично болните, особено уязвими на коронавируса. Хранителни добавки със съдържание на витамин Д трябва да се препоръчват на пациенти, вече заразени с коронавируса, което със сигурност ще се отрази положително на състоянието на мускулите, костите и имунитета", казва проф.Хосе Ернандес от университета Кантабрия в Сантандер, цитиран от пресслужбата на дружеството по ендокринология.

Още през април британски учени публикуваха изследване, в което разкриват възможна статистическа връзка между недостига на витамин Д и повишената вероятност от смърт при коронавирусна инфекция.

През май и американски учени стигнаха до подобен извод, но много лекари по света се съмняват, че съществува връзка между витамин Д и пораженията от новия коронавирус.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase