Снимка: БГНЕС

Изследване на повече от 5 000 американци на възраст над 65 години показва, че повишеното ниво на градски шум увеличава вероятността тези хора да бъдат засегнати от деменция. До такъв извод достигнаха авторите на проучване, публикувано в научното списание "Алцхаймер и деменция".

При 30 % от участниците в проучването лекарите са диагностицирали леки когнитивни нарушения, а 11 % вече са били с Алцхаймер, съобщава БГНЕС.

За да проверят как нивото на градския шум може да повлияе на такива нарушения, учените проверили условията, в които участниците в експеримента са живели през последните 5 години и какво е нивото на шум близо до домовете им.

Оказало се, че при шум, надвишаващ с 10 децибела допустимите нива, незначително снижение на умствените функции се наблюдава с 36 % по-често, а вероятността от развитие на Алцхаймер – с 30 %. Тези данни свидетелства, че повишеното ниво на шум в градовете може да окаже влияние върху мозъчната дейност на възрастните хора, заяви Сара Едър – един от авторите на проучването.

По данни на СЗО, около 50 млн. човека в целия свят страдат от деменция, а две трети от тях имат Алцхаймер. Броят им се увеличава всяка година и според някои прогнози, до 2050 г. те може да надхвърлят 130 млн. души.
 

Коментари Напиши коментар

11

Хах

преди 10 месеца

Ето едно обяснение защо всички полухора в София изфирясаха. Чудя се дали няма някакви игри на волята по селата около София - от типа - прибираме Септември реколтата, провеждаме състезанието и който е най-*** го пращаме в София?

10

Не е шумът

преди 10 месеца

А вредните емисии. По-голям трафик.

9

Анонимен

преди 10 месеца

Явно в гр. Банкя шумът е най-силен.