Снимка: БГНЕС

13 души починаха в Южна Корея след като се ваксинираха срещу сезонния грип. Властите в страната веднага се опитаха да успокоят хората, а разследващият лекар заяви, че не вярва смъртните случаи да са свързани със самите ваксини. Доверието в програмата за ваксинация обаче се е сринало. Корейската медицинска асоциация призовава тя да бъде спряна, докато се осигури пълната й безопасност.

Досега около 13 милиона души в Южна Корея са получили имунизация срещу грип след като миналия месец страната стартира безплатна програма за ваксинация за 19 милиона души. По този начин правителството се опитва да избегне масово огнище на грип, докато се бори с COVID-19.

17-годишно момче, което почина два дни след получаване на ваксината срещу грип, беше първият регистриран случай. Всички останали смъртни случаи са на възрастни хора. Най-малко осем са били на около 70 или 80 години.

Професор Ким Джун-кон, който ръководи екипа за разследване на смъртните случаи, се опита да успокои южнокорейците относно безопасността на програмата за ваксинация. Той даяви, че екипът до момента е заключил, че смъртните случаи не са в резултат на ваксинацията. В момента се извършват аутопсии, а жертвите ще се тестват за COVID-19.

Това е вторият път, в който доверието се разклаща в програмата за ваксинация на Южна Корея.

По-рано тя беше спряна за три седмици, след като бе открито, че около пет милиона дози, които трябва да бъдат охладени, са били изложени на стайна температура, докато са били транспортирани до медицинско заведение.

Никой от починалите не е получил изтеглената ваксина, която не е била съхранявана правилно.

Професор Ким препоръча програмата за ваксиниране да продължи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase