Снимка: БГНЕС

Мащабна операция срещу международна престъпна организация, изпрала милиони евро, откраднати от киберпрестъпници, са провели европейските полицейски служби и Федералното бюро на Съединените щати.

За това съобщават от Асошиейтед прес, като се позовават на Агенцията на ЕС за полицейско сътрудничество "Европол", пише БНР.

Според Асошиейтед прес групата "QQAAZZ" включвала и български граждани, чиито адреси у нас са били и претърсени.

Въпросната международна полицейска операция под шапката на Европол е била ръководена от португалската полиция и ФБР, уточняват от агенцията.

Освен в България, претърсени са били и жилища в Испания, Италия и Латвия - общо 40 на брой, като повече от половината обиски били проведени в балтийската република.

В Латвия и Великобритания били задържани по шестима души. Четири ареста са били направени в Испания, а по един - в Португалия, Полша, Съединените щати и Австралия, уточняват от Европол. По техни данни групата е изпирала пари, откраднати от хакери с помощта на зловреден софтуер, които прехвърляла между стотици банкови сметки по света.

В групата, освен българи, са участвали граждани на Русия, Латвия, Грузия, Румъния и Белгия - това сочат данни на американското министерство на правосъдието. Според тях групата е откраднала пари от хора в Съединените щати и европейски държави.

От американското правосъдно министерство уточняват, че в Съединените щати в рамките на международната операция е задържан руски гражданин. Това е станало още в края на март - при негово посещение в страната, като още тогава са му били повдигнати обвинения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase