Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Британският премиер Борис Джонсън обяви въвеждане на по-строги мерки в борбата с разпространението на Covid-19 под формата на местни карантини по тристепенна скала, съобщи БНР.

Ливърпул, където са отчетени 600 заразени на 100 000 души попадна в третата, най-тежка степен.

Още по темата

Борис Джонсън заяви, че тревожните данни за разпространението на заразата налагат незабавни мерки. Той обаче няма намерение да налага общонационална карантина, както през март, а ще следва, както и досега, балансиран подход, който ще запази икономиката функционираща и училищата отворени.

Първата степен, която отговаря на сегашното правило за местни карантини, предвижда да не се събират повече от 6 души на едно място и вечерен час (22 часа) за заведенията, спазване на социалната дистанция и при възможност работа от вкъщи.

Втората, при която освен мерките в първа степен се налага забрана за събирания по домовете и използване на градския транспорт - само ако е крайно наложително.

И третата, най-тежката, при която освен всички вече споменати мерки се добавя и забрана за общуването извън семейния кръг  - у дома и навън, както и затваряне на пъбовете, ресторантите, фризьорските салони и всички увеселителни завадения.

Джонсън изрично посочи, че в тази крайна степен ще попадне Ливърпул и районът около него, като мерките ще влязат в сила от сряда.

В Северна Англия три от специално създадените заради вируса болници „Найтингейл“ са поставени в пълна готовност да приемат новозаразени с Covid-19.

Мерките ще бъдат преразглеждани всеки месец. Лейбъристите изразиха съмнение, че правителството разполага с адекватен план за контролиране на вируса.

 

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 3 месеца

Острова да гори, все ми е тая.

9

Брат ми

преди 3 месеца

Джонсоне, па изпусна коня у рИката! Необратимо е, до седмици ще сте под пълна карантина! Като си знаеш офцете, що не ги натисна по рано! Тоя път ще е още по тежко, за съжаление..

8

Северняк

преди 3 месеца

Стига с тези карантини. Както казва *** докато бере бакър :"Гладът е по силен от тока"