Снимка: БГНЕС

Един и половина до два пъти повече мъже умират вследствие на усложнения от коронавирусна инфекция спрямо жените. Това заяви Елена Малиникова, доктор на медицинските науки, лекар по инфекциозни болести, ръководител на катедрата по вирусология на Руската медицинска академия за продължаващо професионално образование, по телевизионния канал Русия-1.

"По целия свят е доказано, че, за съжаление, мъжете са един път и половина по-склонни да развият по-тежки последици от вируса, водещи до смърт. Именно тестостеронът е един вид проводник за проникване на вируса в клетката", каза тя.

Според директора на Изследователския институт по епидемиология и микробиология в Санкт Петербург, кръстен на Луи Пастьор, акад. Арег Тотолян, уязвимостта към коронавирусни атаки зависи и от броя на рецепторите, през които вирусът попада в човешката епителна клетка.

"Първо, броят на тези рецептори се увеличава с възрастта. И второ, пушачите имат значително по-високи нива на тези рецептори", обясни той, цитиран от "Труд".

Лекарите, наблюдавали здравето на пациенти с рак, претърпели COVID-19, установили, че приемът на антиандрогенни лекарства, които потискат синтеза на тестостерон, намалява вероятността мъжете да умрат от вируса с около четири пъти.

Професорът от университета в Лугано, Швейцария, Андреа Алимонти и колегите му, предполагат, че приемането на лекарства, които блокират синтеза на тестостерон, може да има благотворно въздействие върху здравето на всички мъже със COVID-19, а не само на онкоболните

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase