Снимка: БГНЕС
Новозеландски съд осъди 29-годишния австралиец Брентън Тарант на доживотна присъда без право на помилване заради убийството на 51 поклонници мюсюлмани. Престъплението беше извършено на 15 март 2019 година. Съдията определи престъплението като "нечестиво" и "безчовечно", предаде АФП.
 
Съдията Камерън Мандер бе категоричен, че зад "изкривената" идеология на Тарант се крие омраза, която го е накарала да атакува беззащитни мъже, жени и деца миналата година. Това е най-тежката терористична атака в историята на Нова Зеландия.
 
"Съдът е длъжен да реагира по начин, който решително отхвърля такава злобна злонамереност", заяви Мандър, след като обяви присъдата - безпрецедентна в правната история на Нова Зеландия.
Още по темата
 
Съдията заяви още, че Тарант не е успял да постигне целта си да популяризира десния екстремизъм, убивайки хладнокръвно жертвите си.
 
"Беше брутално и немислимо коравосърдечно. Вашите действия бяха нечовешки", каза съдията.
 
Прокурорът Марк Зарифе заяви, че зверството "няма аналог в криминалната история на Нова Зеландия".
 
"Днес беше приложен закона за това отвратително престъпление. Никое наказание обаче няма да върне близките ни. Ние уважаваме нашата правосъдна система и в мюсюлманската общност в Нова Зеландия, и немюсюлманската стояхме заедно срещу омразата. Екстремистите са еднакви. Независимо дали използват религии, национализъм или друга идеология", каза имамът Гамал Фоуда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase