Снимка: БГНЕС

Астероид се е доближил най-близо до Земята, откакто се водят наблюдения. НАСА съобщава, че небесното тяло е с дължина от 3 до 6 метра и е преминал на 2 950 километра от планетата ни в неделя, предава Франс прес.

Ако се беше получил сблъсък, астероидът, кръстен 2020 GQ, нямаше да нанесе поражения. Но разпадането му в земната атмосфера щеше да породи огнено кълбо, метеор, обясниха в комюнике от Лабораторията за ракетни двигатели на НАСА, съобщава "Дарик".

Небесното тяло е прелетяло над южната част на Индийския океан в неделя в 07:08 ч. българско време със скорост 12,3 метра в секунда.

Астероидът е преминал на разстояние значително по-малко от геостационарната орбита от 36 000 километра, по която се движат повечето телекомуникационни спътници.

2020 GQ е бил забелязан 6 часа след като преминаването му с помощта на телескоп от обсерваторията в Паломар на Калифорнийския технически университет. Астероидът е бил наблюдаван под формата на дълга светеща диря в небето. НАСА изтъква, че небесни тела с подобни размери прелитат близо до Земята няколко пъти годишно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase