Снимка: БГНЕС

"Скептицизмът по отношение на ваксините е неоправдан. Това, което доведе до промяна на продължителността на живота в западните общества, е използването на ваксини и антиобиотици". Това каза имунологът доц. Велизар Шиваров пред БНТ.

По думите му към момента не можем да си поръчаме ваксина срещу коронавируса, защото няма сигурна разработена такава.

Още по темата
Според него не може да се каже категорично дали наличието на ваксината БЦЖ е помогнала съществено за спирането на COVID-19 у нас. "Спорно е колко продължителен е ефектът", каза още той.

Имунологът отбеляза, че за да бъде един продукт безопасен, трябва да мине през различни критерии на тестване при обуславянето на неговата безопасност

"Държавите имат международни стандарти и при тях клиничните изпитвания са доста регулирани. Това, което е сигурно, е че руската държава трябва да публикува проучването си в добро медицинско списание, за да бъде регистрирано в международните бази данни", каза още той.

"Ако организмът се е срещал с този патоген преди и е изградил имунен отговор, то при нов, със сходна структура, би могъл да го разпознае и да намали риска при инфекциозното заболяване", обобщи доц. Велизар Шиваров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase