Снимка: БГНЕС

"Скептицизмът по отношение на ваксините е неоправдан. Това, което доведе до промяна на продължителността на живота в западните общества, е използването на ваксини и антиобиотици". Това каза имунологът доц. Велизар Шиваров пред БНТ.

По думите му към момента не можем да си поръчаме ваксина срещу коронавируса, защото няма сигурна разработена такава.

Още по темата
Според него не може да се каже категорично дали наличието на ваксината БЦЖ е помогнала съществено за спирането на COVID-19 у нас. "Спорно е колко продължителен е ефектът", каза още той.

Имунологът отбеляза, че за да бъде един продукт безопасен, трябва да мине през различни критерии на тестване при обуславянето на неговата безопасност

"Държавите имат международни стандарти и при тях клиничните изпитвания са доста регулирани. Това, което е сигурно, е че руската държава трябва да публикува проучването си в добро медицинско списание, за да бъде регистрирано в международните бази данни", каза още той.

"Ако организмът се е срещал с този патоген преди и е изградил имунен отговор, то при нов, със сходна структура, би могъл да го разпознае и да намали риска при инфекциозното заболяване", обобщи доц. Велизар Шиваров.

 

Коментари Напиши коментар

4

Да попитам

преди 2 месеца

Съвсем случайно ли беше това, че в цивилизованите уж страни, в които има масова и редовна ваксинация против грип - съответно и смъртността от ковид беше най- висока, за разлика от БГ, където едва 3% се ваксинират против грип???.

3

Nona

преди 2 месеца

Колкото е ефективна ваксината против грип/безброй щамове/,толкова и тази ще бъде ефективна.Всеки да си прави изводи според разбиранията и капацитетът си,та така!

2

Знаете ли, че

преди 2 месеца

...навремето Луи Пастьор е направил ваксина срещу краста? Оправдано ли е да си поставяме такава ваксина при условие, че има и други, напълно безвредни начини за лечение???