Снимка: Pixabay

Освен пандемията от коронавирус, във Вътрешна Монголия трябва да се справят и с друг проблем. В събота в град Баяндур бяха регистрирани случаи на бубонна чума, което накара властите да повишат степента на тревога на 3. Тя все пак е втората най-ниска от 4 и ще остане в сила до края на годината.

Чумата, която се причинява от бактерия и се пренася от бълхи и заразени животни, е една от най-смъртоностните инфекции в човешката история. През Средновековието Черната смърт убива близо 50 милиона души в цяла Европа. Бубонната чума е едни от три типа чума - тя причинява подуване на лимфните възли, треска и кашлица.

Властите в Баяндур предупреждават хората да взимат повече мерки, за да предотвратят разпространение на заразата от човек на човек и препоръчват ловът на животни да бъде прекратен. Те също така настояват гражданите да подават сигнали за умрели или болни мармоти. Според историците, именно те са причинили чумата в региона преди десетилетия. Твърди се, че през 1911 година от мармотите е тръгнала епидемията в Китай, която отнема живота на 63 хил. души. Кожата на животното се е използвала в модната индустрия. Чрез търговските връзки, заразените кожи биват доставяни в цял Китай и заразяват хиляди. Тази епидемия е овладяна за по-малко от година, но локални случаи на заразени с чума от мармоти продължава да има.

Миналата седмица два случая на бубонна чума са потвърдени в Монголия. Заразените са двама братя, които си хапнали месо от мармот. А миналият май мъж и жена умряха от инфекцията, след като изядоха суров черен дроб на мармот.

Изобретяването на антибиотиците, които могат да лекуват всякакви инфекции, ако те бъдат хванати достатъчно рано, помага за превенцията на епидемия от чума, от типа на тази през Средновековието, да се случи в наши дни. Но докато модерната медицина може да лекува чума, тя не я е елиминирала напълно, което доведе до това СЗО да я категоризира като "повторно възникващо заболяванe". Между 1000 и 2000 души се заразяват с чума всяка година, но не всички случаи биват регистрирани. Най-често това се случва в Конго, Мадагаскар и Перу, пишат от CNN. Но и в САЩ има дузина случаи на чума на година.

Все още няма ваксина срещу чумата, но модерните антибиотици могат да спрат появата на усложнения.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase