Снимка: архив, БГНЕС

Признат и почитан в цял свят днес духовният водач на Тибет Далай Лама става на 85 години. Рожденият му ден се отбелязва с многобройни събития по целия свят.

Днес излиза и първият албум с учения и мантри на фона на музика от будисткия лидер. В тях той обсъжда мъдростта, смелостта, изцелението и децата.

От днес до 14 юли в интернет безплатно ще се излъчва филмът с редки кадри "Далай Лама - ученият". Той разказва как той пътешества от света на будизма в света на модерната наука.

За себе си Далай Лама казва, че ако не е бил избран като дете за Лама на Тибет, е щял да стане инженер или електротехник. Както и че е прекарал години около западни учени и се приема за наполовина будистки монах и наполовина учен. Филмът има над 50 награди от фестивали по целия свят, а премиерата му беше във Венеция.

Далай Лама е отдал живота си на хуманитарни и екологични каузи и световния мир. Той е автор на редица книги бестселъри и получава много призове, включително Нобеловата награда за мир през 1989 г.

"Много от днешните проблеми са дело на хората и трябва да ги решим сами. Не може да създаваме проблеми и междувременно да се молим на Господ. Нелогично е. Околната среда е наш дом. Този свят е наш дом. Хората, загрижени за благосъстоянието на човечеството, се грижат за планетата", заяви Далай Лама по време на посещението си във Франция през 2016 г., припомня БНР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase