Снимка: БГНЕС

Мохамед Абдулкадер е искал да се направи на Рамбо, но той носи отговорност като български гражданин. Не вярвам той да е действал в България, за да извърши престъпление, заяви арабистът от Института за ислямски изследвания проф. Владимир Чуков, съобщава bTV.

Още по темата

Чуков коментира задържането на 21-годишният Мохамед от Бургас, който беше обвинен за участие в терористично престъпление зад граница. 

По думите на проф. Чуков важна е снимката на момчето, на която той е застанал пред бронетранспортьор с насочен нагоре пръст – класически джихадистки знак, а зад него се вижда червено знаме.

„Червеното знаме е на „Султан Мурад“ – джихадисти, подкрепени от Турция. То е ключ към това с какво се е занимавал баща му, който очевидно е сирийски туркмен“, обясни експертът.

По думите му прави впечатление, че бащата не е познат в България.

„Това е дълга история от 2016 г. в Сирия. Тогава Турция направи операция „Ефратски щит“, при която „Ислямска държава“ беше изхвърлена от районите на сирийско-турската граница“, обясни той и уточни: „Враговете на „Султан Мурад“ са най-вече кюрдите“.

Според него има още една снимка, на която Мохамед е с две момчета. На нея личало, че те не са салафити и нямат бради. Чуков изтъкна обаче, че ако баща му има снимки между 2014 г. и 2016., най-вероятно на тях ще е с дълга брада.

„Тук е моментът, за които говори главният прокурор - че има най-малко две джихадистки групировки, в които той е бил. Предполагам, че става въпрос за „Ислямска държава“. През 2016 г. тези хора бързо се преоблякоха и станаха Сирийска свободна армия (Султан Мурад)“, подчерта арабистът.

По думите му понятието „вербуван от баща си“ е трудно да се каже в подобно семейство, в което бащата е „смазващ“ авторитет.

„Бащата в исляма е попечител до пълнолетието. Вие дали си мислите, че той е осъзнавал какво прави? Тук е големият въпрос към майката. Когато е ходел в Сирия – той е бил непълнолетен. Майка му знае ли с какво точно се занимава нейният съпруг?“, запита Чуков.

Според него следствието ще разбере колко време Мохамед не е бил в България. Той беше категоричен, че български гражданин няма право да влиза във военни действия, а ако го направи – се наказва.

Коментари Напиши коментар

33

kirasirrav

преди 7 месеца

Да му отнемат гражданството и да го натирят в Сирия, там да си се оправят с него, такива ,,българи" не ни трябват!

32

От бореца

преди 7 месеца

Каква поредна ромска драма, то и ам - гъл не е терорист, алах му е свидетел .!.

31

Анонимен

преди 7 месеца

Съгласно българската логика е очевидно че е терорист. Само не мога да разбера защо оня дето взриви летище Сарафово нямаше снимки до БТР с вдигнат пръст???