Снимка: Pixabay
Най-малко 113 миньори от нефритена мина в Мианмар са загинали след свлачище в северната част на страната, съобщиха пожарните служби, цитирани от АФП и БГНЕС. Мусонните дъждове, които влошават условията за работа в този сектор, са причината за свлачището.
 
Рано тази сутрин свлачището е връхлетяло район близо до китайската граница в щата Качин след обилни валежи, съобщи службата за пожарна безопасност на Мианмар във Facebook.
 
"Нефритените миньори са били задушени от вълна от кал. Процесът на издирване и спасяване все още продължава", се казва в изявлението.
 
Работниците са копаели за скъпоценните камъни на остър планински терен в град Хпакан. Там има и следи от предишни миньори, които вече са били набраздили земята.
 
Смъртоносните свлачища в района са често срещани. А жертвите често са от бедни етнически общности, които търсят остатъци, оставени от големите фирми.
 
Watchdog Global Witness обяви, че през 2014 г. индустрията е спечелила около 31 милиарда долара. Но много малка част от тази сума достига до държавната хазна.
 
Богатите природни ресурси на северната част на Мианмар, включително нефрит, дървен материал, злато и кехлибар, помагат да се финансират и двете страни на продължаваща десетилетия гражданска война между етнически бунтовници и военните.
 
Борбата за контрол на мините и приходите от тях често поставя местните цивилни между двете страни.

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 2 години

Ужас! И там нищо не остава за държавата, като при нас със златото.

2

Аз

преди 2 години

Това освен за някакви безсмислени украшения ползва ли се за нещо друго? Смисъл нещо ценно и полезно произвежда ли се от него?

1

Див Капиталист

преди 2 години

Нема страшно!! -нема да се страхувате!-Те там са милиони- още утре ще има 10 000 желаещи да копат в тунелите!!