Снимка: БГНЕС

Протестиращ, носещ флаг за независимост в Хонконг, стана първият арестуван съгласно новия закон за националната сигурност, наложен от Китай, пише британският вестник London Evening Standatrd, цитиран от "Фокус".

Още по темата

Мъжът беше арестуван на протест в търговски квартал "Козуей Бей". Полицията отправя множество предупреждения към протестиращите, че нарушават новия закон, който влезе в сила във вторник от 23 часа местно време.

За разпръскване на демонстрацията са били използвани водни оръдия, а 30 протестиращи са арестувани за незаконно събрание, нарушаващи закона за сигурност, възпрепятстване на полицията и притежаване на оръжие.

Пекин каза, че законът, който идва в отговор на миналогодишните често съпроводени с насилие протести за демокрация в Хонконг, има за цел да се справи с подривната дейност, тероризма, сепаратизма и сговора с чуждестранните сили.

Очаква се Пекин да създаде национална служба за сигурност в Хонконг, която да "контролира, ръководи и подкрепя" градската управа.

Този ход поставя началото на най-радикалната промяна в начина на живот на бившата британска колония след завръщането й в китайското управление през 1997 г.

Законът директно е насочен към някои от действията на протестиращите за демокрация миналата година, които включваха атаки срещу правителствени служби и полицейски управления, повреждане на метростанции и блокиране на международното летище в града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase