Снимка: БГНЕС

Върховният законодателен орган на Пекин прие единодушно закон за националната сигурност на Хонконг, който забранява актовете на сепаратизъм, подривна дейност, тероризъм и тайни споразумения с чуждестранни сили, застрашаващи националната сигурност на анклава като част от Китай, пише хонконгският вестник South China Morning Post.

Още по темата

Законът, одобрен от Постоянния комитет на националния конгрес на Китай, предвижда максимална присъда от доживотен затвор за нарушителите му.

Източници са съобщили на вестника, че законът е одобрен единодушно от 162-та членове на Постоянния комитет в рамките на 15 минути от заседанието, започнало в 9 часа сутринта местно време (4 часа българско време).

Само няколко делегати от Хонконг в националния законодателен орган са видели законопроекта преди неговото приемане, като мнозина говорят за липса на прозрачност около неговото приемане, въпреки сериозните последици, които произлизат от него.

В неделя Постоянният комитет започна специално заседание за бързо приемане на законопроекта, приключено в последния ден от тридневната сесия.

Става ясно, че Комитетът по основни закони, който съветва Пекин по въпросите, свързани с мини-конституцията на Хонконг, ще се срещне „веднага след като Постоянният комитет приеме закона, за да обсъди включването му в приложение III към Основния закон“.

Всички делегати на Хонконг в най-висшия консултативен орган на нацията, Политическата консултативна конференция на Китайския народ и Националния народен конгрес са били помолени да присъстват на среща, на която се смята, че ще се проведе запознаване със Закона, в централата на Офиса за връзка с Китай в 15:00 часа местно време (20:00 часа българско време).

Очаква се Законът да влезе в сила на 1 юли, на 23-та годишнина от предаването на града на Китай от британските власти. Приемането на спорното законодателство стана само ден, след като Пекин обяви визови ограничения за длъжностни лица от Съединените щати, които „са се държали изключително зле“ по проблемите, свързани с Хонконг.

Пекин и Вашингтон бяха влязоха в ескалиращ дипломатически спор по време на продължилите с месеци протести в Хонконг и Закона за националната сигурност.

САЩ по-рано обещаха да отнемат на Хонконг от статута му за преференциална търговия
и наложиха визови ограничения за китайски служители, които се считат за отговорни за подкопаването на местната автономия и свободи.

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 1 седмица

Това че китайските депутати първо гласуват после четат какво са гласували ,като оправдание за нашите депутати ли е ,че го правят по същия начин .
Китай са втора икономическа сила в света.Те дори могат да си позволят някоя икономическа глупост и пак имат ресурси да се изправят.
България от своя страна е държава от третия свят и всяка глупост която измислят се затъва безвъзвратно надолу и няма обратен път.

18

До 16

преди 1 седмица

Не се прави на умен след като прозира липсата ба мозъчен капацитет за тази сложна човешка дейност. Гушкайте се там с мъжът ти и тъй

17

Анонимен

преди 1 седмица

Китай е номер едно в света и това доста боде някои ! Да , номер едно е и ще бъде такъв много десетилетия още. Свиквайте с това защото и компютрите на които драскате са made in china