Снимка: Bulgaria ON AIR

"Влязохме в нова фаза на цялата тази история с вируса. Ние не знаехме почти нищо за него и това много ни плашеше. Знанията се разширяват с всеки ден. Тези 3-4 месеца дадоха на науката изключително много "храна". Да даваме много повече информация на хората, за да знаят, ако имат температура, да се обърнат към лекаря. Мерките да не бъдат мерки, които носят санкция, хората гледат как да се измъкнат от нея", каза за "Денят ON AIR" бившият директор на "Пирогов“ доц. Спас Спасков.

Още по темата


По думите му здравната ни система категорично е достатъчно здрава, за да издържи всичко, свързано с коронавируса.

"В здравната ни система работим ден за ден. Ще купим толкова маски, колкото ще изразходим утре. Поради тази причина трябва да направим преоценка на механизмите на финансиране на здравната система, за да има мисъл и за бъдещето", смята доц. Спасков.

Според него трябва да се търсят механизми, които да решават финансовите проблеми.

"Бюджетът на НЗОК беше съхранен, ударът беше върху лечебните заведения. Правителството и Щабът взимаха адекватни за ситуацията решения - в деня, в който се случваха нещата, което е изключително важно", отбеляза в ефира на Bulgaria ON AIR бившият директор на "Пирогов".

Той коментира и ситуацията с огнището на коронавирус в болница "Хаджи Димитър" в Сливен, където 18 души от персонала са заразени.

"Може би трябва въпросните организационни структури да следят дали се спазват правилата или не. Аз съм рентгенолог, твърде често ние пренебрегваме това вредно лъчение. Пред нас обаче има възможност на проверки и санкции, и ние ставаме много по-стриктни", обясни доц. Спасков.

И добави, че потокът от пациенти в "Пирогов" е голям, по всяко положение щяло да има вълна от болни там. "Вече дойде времето, в което "Пирогов" може да е облекчен и болницата да покрива други "пожари", посочи доц. Спас Спасков.

Коментари Напиши коментар

19

Винету

преди 1 година

До 18. Като типичен *** ни говориш от името на народа. Ама това беше преди 1989. И кой е този народ? 200-300 главорези на Костя Копейкин или 100 седящи на кюстендилската сли.ва? Той народът си казва думата, ама на избори, кой иска да го управлява. Вече повече от 10 години.

18

Анонимен

преди 1 година

а може ли народа да излезе и да ви покаже колко е 'истински' този вирус и как съвпада с далаверите на герб

17

БСП са гад.ини

преди 1 година

До активист на БКП. И откъде изтече тази информация? От "Позитано" 20 ли?