Снимка: БГНЕС

Все по-изобретателно се осъществяват кражбите на ток. Като бройка битовите крадци са повече, но пък от бизнеса щетите са повече, пише "24 часа". Най-често крадците от стопанския сектор са хотели, заведения и магазини.

Мъж от Карлово краде ток, като прокарва кабела през клон на лоза в двора си. Друг отоплява с краден ток оранжерията си за марихуана.

Върхът на наглостта обаче е случай, при който екип на енергоразпределителното дружество е заключен в трафопост, за да бъде осуетена проверка в хотел, който ползва ток, без да плаща.

Само за една година в България е откраднат ток, колкото е потреблението на градове като Провадия, Казанлък и Севлиево, взети заедно.

В Западна България неправомерното ползване, както елегантно се наричат кражбите, е било 34 012 мегаватчаса.

Ток, колкото биха ползвали над 43 000 домакинства, е откраднат миналата година на територията на Югоизточна България. Сметката е при месечно ползване на около 280 киловатчаса на семейство.

При “Енерго-Про” начислената електроенергия на хванати в кражба потребители за 2019 г. е 46 000 мегаватчаса, а съставените протоколи са 2600.

През 2019 г. КЕВР одобри правилата за измерване на електроенергията и в тях беше разписано правото на регулатора да определя цената за краден ток.

Комисията се съобрази с исканията на компаниите за нерегламентирано присъединяване към мрежата санкцията да е 180 дни назад, както е в повечето страни в Европа. Но при манипулации на електромерите срокът остана 90 дни.

Година по-късно дружествата отчитат увеличение на кражбите, както и по-голяма находчивост, наглост, в някои случаи и агресивност от крадците, затова настояват за законови промени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase