Снимка: БГНЕС
Властите в Испания успяха да намалят с около 2000 души броя на регистрираните до този момент смъртни случаи вследствие от коронавируса. Намалението се дължи на случаи, които погрешка са били регистрирани два пъти или такива, за които е била установена друга причина. 
 
Според новите данни починалите от COVID-19 в страната са малко под 27 000. Броят на заразените испнаци си остава над 235 000. Така, въпреки новата статистика, Испания остава една от най-силно засегнатите държави след Съединените щати, Великобритания, Италия и Франция.
 
Някои противоепидемични мерки в Европа падат 
 
Испания е сред държавите, които продължават да премахват част от противоепидемичните мерки, които бяха въведени заради пандемията от коронавируса. Облекченията вече са в сила в градове като Барселона и Мадрид, където за първи път от 10 седмици отвори паркът "Ел Ретиро". В останалата част на страната посещенията на плаж, старчески домове и организирането на сватби вече са позволени. 
 
От вчера в страната, както и в Италия, и в Германия, отвориха врати и  басейните, спортните зали и фитнес клубовете, съобщава Франс прес, цитирани от БНР.
 
Премиерът на Черна гора обяви, че тя е първата страна на Стария континент, която е без коронавирус. Той добави, че страната ще отвори границите си за граждани на държави, където са регистрирани не повече от 25 инфектирани на 100 хиляди жители, предаде Ройтерс.
 
Властите в Чехия обявиха, че от днес всичките пропускателни пунктове по границите си с Германия и Австрия ще бъдат отворени. Остава обаче, изискването към пътуващите да представят при проверка отрицателен тест за COVID-19, уточняват от агенцията. Носенето на предпазни маски в градския транспорт и в магазините остава задължително. Вече се разрешават събития с до 300 души, както и подновяват работата ресторанти, барове, басейни и фитнес зали.
 
В Гърция отвориха външните части на кафенета и ресторанти, но при спазване на дистанция. Фериботите подновиха пътуванията си до островите, но само за местни до 15 юни. 
 
От вчера заработи и метрото в Киев, както и всички детски градини в Украйна. Разрешават се църковни служби, но при спазване на дистанция. Хотелите също отварят, но ресторантите - все още не. От тази нощ в столицата на Исландия Рейкявик ще заработят нощни клубове и барове.
 
В Латинска Америка обаче вирусът продължава скоростно да се разпространява. Там заради рязкото покачване на заразените, броят на случаите в света надхвръли пет милиона и 400 хиляди. Въпреки високия брой заразени президентът на Бразилия категорично отказва да въведе ограничения за разпространението на коронавируса, с аргумента, че пречат на икономиката. 

Коментари Напиши коментар

6

Баи

преди 11 месеца

Важно е борката джонсан да е добре голяма работа колко са новите заболели в - швеция и великобритания

5

Анонимен

преди 11 месеца

В Европа вчера най-много новозаразени спрямо броя на населението има в Беларус, следвани от Русия, Швеция, Великобритания и Белгия.
По брой на новите смъртни случаи за вчера според броя на населението, начело е Швеция, следвана от Белгия и Великобритания.

4

Анонимен

преди 11 месеца

Испания някак си е отписала близо 50000 случая на зараза с коронавируса съдейки по броя публикуван на сайта worldometers.