Снимка: БГНЕС

След като  д-р Дидие Раул от Марсилия обяви, че лекува пациентите, болни от COVID-19 в клиниката си с хидроксихлорохин, целият свят побърза да последва примера му.  Учените вече няколко месеца се опитват да докажат научно, има ли полза от медикамента за лечение на малария. Едни предупредиха, че то има много странични ефекти и влияе зле на сърдечно-съдовата система. Други казаха, че е безопасно, тъй като се използва достатъчно дълго време в борбата срещу маларията.

Още по темата

Според ново проучване, публикувано от медицинския журнал "Лансет", хидроксихлорохинът е довел до смъртта на много хора по целия свят. Според екипа учени, лекарството не трябва нито да се изписва от лекари за превенция на COVID-19, нито да се използва при лечението на пациенти, които вече са болни.

Лекарството може и да е безопасно за пациентите, болни от малария, но COVID-19 е напълно различна болест. Учените са разгледали резултатите от 96 хил. пациенти в 671 болници между 20 декември и 14 април. Някои от тях се лекуват само с едно лекарство - антибиотик, хидроксихлорохин и хлорихин. Други се лекуват с комбинация от две.

Процентът на смъртност в групата пациенти, за които се е използвал хидроксиплорикин за лечение е много по-висок от този в другите групи. Един на всеки 6 души умира в групата, приемаща само едно от трите лекарства. Един на всеки 5 души умира в групата, приемаща хлорихин с антибиотици и един на всеки 4 души умира, приемайки хидроксихлорохин с антибиотици. Един на всеки 11 души издъхва без да е приемал нито едно от трите лекарства.

8% от пациентите, които се лекуват с хидроксихлорохин и антибиотици са развили сериозна аритмия.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase