Снимка: Pixabay
Практиката магазините да плащат на купувачите, за да им вземат стоките не се прилага, но при екстремни обстоятелства някои бизнеси го правят, макар и по много ограничен начин.
 
Това, което се случи на петролния пазар обаче е мащабен и безпрецедентен негативен замах. Цената на някои фючърсни договори за американския суров петрол WTI паднаха до -37.63 долара за барел. Блокирането на световната икономика заради пандемията предизвика сривът в търсенето на петрол. Ценовата война сред големите производители, които наводниха пазара с барели и складовете с изчерпан капацитет са сред причините за спада, пишат от Bloomberg TV Bulgaria
 
Защо продавачът плаща на купувача да вземе петрола?
 
На някои производители им излиза по-евтино в дългосрочен план да платят на купувача да вземе петрола, отколкото да спрат производството си или да търсят място за съхранение на барелите. Много се притесняват, че затварянето на кладенците може да им навреди завинаги.
 
Има търговци, които купуват фючърсни договори за петрол като начин да залагат на ценовите движения, като нямат намерение отначало да се ангажират с реални доставки. На гях им се налага да избират между резкия спад в цените и търсене н амясто за съхранение и продажба на загуба. В същото време ескалиращото пренасищане с петрол прави местата, на които той да може да се складира, все по-оскъдни и все по-скъпи.
 
Цялата статия можете да прочетете ТУК 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase