Снимка: Pixabay
Добрата хигиена и социалната изолация се посочват от здравните власти за най-важните мерки за предпазване от зараза с коронавирус. Проф. д-р Емил Воденичаров, ръководител на Катедра "Хигиена" на Медицинския университет, коментира пред БНР какво е въздействието на сапуна върху вируса и как да дезинфекцираме предметите от бита, различните повърхности в дома, дрехите и предпазните маски. 
 
"COVID-19 е неклетъчна форма на живот, която се разпространява единствено в живи клетки. Главен виновник в 85-90 % са замърсените ръце. За 24 часа около 90 пъти докосваме неволно с ръце устата, носа или очите си, а те са входна врата за проникване на вируса", посочи експертът.
 
Проф. Воденичаров обясни, че един от най-ефикасните методи за борба с вируса е сапунът, без значения дали в твърдо или течно състояние. В състава му има мазнини, наречени амфифили, структурно наподобяващи тези в обвивката на вируса. Когато амфифилите срещнат мазнините в обвивката на вируса, ги приемат за себеподобни и ги "пускат" във вируса, след което променят налягането и той се пръска.
 
Дезинфектантите, които можем да използваме за почистване, се разделят на четири основни групи - освен за ръце, тези за дръжки на врати и смесители, за санитарни помещения и подови настилки и за облеклото, посочи проф. Воденичаров. Антибактериалните детергенти не влияят на коронавируса.
 
Можем и сами да си направим и сами като използваме разтвор на 60 процента алкохол в дестилирана или преварена вода и 5 милилитра глицерин или алое. Съществуват и рецепти за дезинфектанти и с мравчена киселина, перхидрол, хлорхексидин.
 
За дезинфекция на твърди повърхности може да се използват разтвори с хлорна вар, перхидрол и белина (точните съотношения чуйте в звуковия файл). След като сме направили дезинфекцията трябва да проветрим помещенията. За да избегнем тази необходимост и миризмите, за унищожаване на вируса върху повърхностите може да използваме бактерицидни лампи или парочистачка.
 
След като се приберем вкъщи трябва да оставим обувките в антрето, по възможност върху килимче, което е напоено с разтвор на белина. Връхните дрехи можем да оставим на терасата, на слънце. Изпраните в пералня дрехи също е добре да бъдат изложени на слънчеви лъчи.
 
Проф. Воденичаров съветва, ако използваме предпазни маски за лице за многократна употреба, от вътрешната страна да направим импровизиран джоб от марля и поставим в него памук, който да изхвърляме след всяка употреба, а след това да изперем маската и да я изгладим на пара. По този начин ефикасността й ще се увеличи с 20%.  
 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase