Снимка: БНТ

С няколко муниту по-рано от обичайното, Благодатният огън слезе в църквата "Възкресение Христово" в Йерусалим. Тази година обаче за първи път от 10 века насам, церемонията се проведе при закрити врата и в отсъствието на поклонници и вярващи. Причината бе пандемията от COVID-19.

Според старо поверие, ако Благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие.

След появата на огъня патриархът на Йерусалим Теофил III го раздаде на свещенослужители от различните конфесии, които управляват храма, пишат от БГНЕС. В храма присъстваха само няколко представители на Йерусалимската, Арменската, Коптската и Асирийската православни църкви.

В съответствие с разработения от израелското външно министерство протокол, гръцки свещеници ще доставят Благодатния огън до Портата на Яфа в Стария град и ще го предадат на представители на акредитирани в страната дипломатически мисии.

Представители на БПЦ не са в Йерусалим за Благодатния огън. Страната ни ще посрещне Възкресение с благодатен огън, запазен от миналата година, Светият Синод препоръча средствата, които бяха предвидени за полета до Тел Авив с правителствения самолет, да бъдат пренасочени за борбата с коронавируса и неговото разпространение.

Църквите в България обаче остават отворени. Службите вечерта на Велика събота ще са пред храмовете и ще има значителен брой полицаи, които да следят за спазване на дистанция.

 

Коментари Напиши коментар

37

Анонимен

преди 3 години

До House M.D. 39Зипо или Имко - това е въпросът!Ронсън с фитил! :))))))))))))))

36

Имам идея ....

преди 3 години

Прекрасна при това. Мисля да напиша книгата Библия 2.0 ..... Книга на книгите ....всяка страница ще бъде от многоточия ....................................................................................И нито една друга дума. Демек! Напишете си каквото искате! Вярвайте в каквото си искате!Бестселър за дописване, като книжките за оцветяване, но още по-абстрактно!!!!

35

Казал ви някой ...

преди 3 години

Държал някой нещо и всъщност като се замислиш това, което държиш оковава теб не тоя от който си го взел, откраднал, задигнал, купил ... Виж оръжията да си държиш е друга работа!