Снимка: БГНЕС

Кариерата на сър Стърлинг Мос във Формула 1 е кратка, но впечатляваща. Той се превръща в един от най-добрите пилоти в света - печели 16 големи състезания, но въпреки че дори противниците му признават, че той е най-добрият сред тях, Мос така и не печели световната титла нито веднъж.

Легендата почина днес на 90 години. Новината съобщи съпругата му, но тя бе категорична, че не става дума за коронавирус. Мос е починал спокойно в съня си. През последните години той имаше проблеми с белите дробове.

Липсата на победи на сър Стърлинг Мос може би се дължи на няколко неща - може да е заради лошия късмет и факта, че колата му често се оказва ненадеждна. Може и да е заради това, че той предпочита да кара за малки, частни британски отбори, отколкото за големи и утвърдени такива. А може би е заради доблестта - Мос можеше да грабне титлата през 1958-а, когато ФИА решава да накаже съперникът му Майк Хоуторн с 6 точки, но Стърлинг Мос се застъпва за опонента си и джентълменски настоявва точките му да бъдат върнати, което в крайна сметка решава и титлата.

Но всички фенове на Формула 1 са наясно, че победата се дължи колкото на пилота, толкова и на много фактори, които не зависят от него. Никой никога не е отричал колко добър е Мос на пистата. От 1948 г. до пенсионирането му през 1962 г. той се състезава не само във F1, но и в много други надпревари. Печели 212 състезания от 529.

Край на кариерата му слага катастрофа през 1962-а, която го праща в кома за месец, а в продължение на половин година краката му са парализирани. И до ден днешен не е ясно какво причинява инцидента.

До края на живота си Мос живя в къщата си в Мейфеър, снабден с всякакви нововъведения, които може да бъдат част от филм за Джеймс Бонд от 70-те години. Дори и на 80 г., 50 години след песнионирането си, той остана публична фигура и често се изказваше за промените във Формула 1. От изявите се оттегли чак през 2018 г. заради влошаване на здравето му.

"След една последна обиколка, той затвори очи", каза съпругата му, Лейди Мос.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase