Снимка: БГНЕС

Ново предложение вече е изготвила Асоциацията на банките в България за налагане на мораториум върху кредитите, а плащанията към банките да бъдат отложени с между 3 и 6 месеца. То чака да бъде одобрено от БНБ.

"Мораториумът върху кредитите е съгласуван механизъм физически лица и фирми да могат да отлагат плащанията по лихви и/или главници към банките за даден период от време. Според него тази възможност ще е валидна за между 3 и 6 месеца", обяснява Деян Василев, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България и изпълнителен директор на Creditland пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Мярката обхваща всички, които са теглили и имат банкови кредити. Тя няма да обхване небанковите финансови институции", посочи Василев, като отбеляза, че лицата трябва да са изтеглили кредит към 1 март и по него да няма просрочия.

По думите на експерта домакинства или фирми, които се чувстват платежоспособни, могат да продължат да изплащат кредитите си.

Василев очаква най-засегнатите сектори от мерките срещу коронавируса да се възползват от временната кредитна ваканция. Той изтъкна, че не става въпрос за опрощаване на кредитите, вноските ще се изплащат по-късно.

"Това е най-ефективната мярка до момента. Тя ще доведе до незабавно намаляване на разходите на затруднените бизнеси и домакинства, ще значи глътка въздух за тях", казва Василев.

Според госта най-засегнати ще са клиентите, имащи кредити от небанкови институции, т.нар. "бързи кредити" - които са високолихвени и с допълнителни условия. "Засегнати ще са и кредитополучателите, които са имали забавяния", добави той.

"Ще има втора вълна подкрепа от държавата и този път тя трябва да е по-щедра", твърди експертът.

Василев посочи, че за момента не се предвижда опрощаване на кредити.

"Може обаче да се възроди идеята за частния фалит", смята още той.

Коментари Напиши коментар

24

Само от един вирус

преди 2 години

и бум 10 милиарда за кредити... въпроса е к,во правим след 6 месеца.. по тоя курс ли ще връщаме, или чакаме нов :)

23

Генади

преди 2 години

До АнонименАз ще ти отговоря. Фирмите за бързи кредити вече почти фалираха, защото никой не си плаща вноските. И просто няма как да си съберат парите. Защото са ***. Да са мислили като дават пари и на кого дават! КРАЙ :)

22

Генади

преди 2 години

До УжасТи луд ли си бе? Никой не трябва да плаща нищо!!! Хора, спрете да плащате каквито и да е кредити, вноски и каквото и да е. Айде да видим как ще съберат от 1 милион души парите си. А тези пък особено с бързите кредити по абсолютно никакъв начин не могат да си съберат парите! ТОТАЛ!